Studieschuld, eigen schuld?
Om eens een ander balletje op te gooien dan al die politieke entertainment. Ik vraag me al tijdje af: Hoe is de gedachte "Studieschuld, eigen schuld" ontstaan, of waarom ben je van mening dat dit zo is?
Ik zie niet helemaal hoe deze gedachte is ontstaan. Dat ik het niet zie komt (uiteraard) doordat ik zelf ook een studieschuld heb, en waarschijnlijk wat context/aannames mis.
Voor wat context van mijn kant: Ik heb zelf een technische studie gedaan. In mijn eerste jaar hadden we 45 uur (waarvan wisselend tussen de 20 en 35 verplicht) college per week, 2 dagen tot half 10 's avonds, en 1 keer per week mochten we 2 uurtjes later beginnen. Dit is nog exclusief de tussentijdse toetsen/tentamens die er bovenop kwamen.
Om rond te komen had ik ongeveer 650 euro per maand nodig (~2010), en daar kwam dan nog zo'n 150 per maand aan collegegeld bij. Dat betekent dus dat ik om geen studieschuld te hebben, 650+150-250 = 550 per maand moest verdienen. Alle baantjes die beschikbaar waren betaalden minder dan 4 per uur, het minimumloon voor 18 jarigen was rond de 3.50 uit mijn hoofd. Dat betekent dat ik ongeveer 550/4 ≈ 140 uur aan werk moest besteden om rond te komen.
Samengevat, dit betekent dus dat ik om alleen al rond te komen voor ongeveer 0.8fte moest werken, en daarbovenop nog 1 fte aan studie moest doen. Als je kijkt naar leerwerktrajecten, dan is de arbo (?) er vrij stellig in dat onderwijs als werkuren telt.
Eigenlijk is mijn vraag tweeledig: Voor degenen die het statement uit de titel terecht vinden, waar baseer je dat op?
En voor de mensen die zonder hulp van ouders en zonder studieschuld hun studie hebben afgemaakt, *hoe de fuck* heb je dit gedaan? Ik weet wel dat alpha studies wat minder intensief zijn, maar zoveel minder intensief dat je een fulltime baan ernaast kan aanhouden?
Afijn, ik zie niet helemaal voor me hoe mensen verwachten dat je studeert zonder aan het eind een studieschuld te hebben, tenzij je een rijke papa/mama hebt, en vind dit daardoor een beetje een gek statement, maar ik mis vast ergens een stukje informatie.
Tot slot, ik snap dat je ook meer kan besparen op je uitgaven, maar ik had niet het idee dat rond de 250 euro per maand uitgeven om te leven bijster veel was, zelfs niet 15 jaar geleden. En dat terwijl ik nog een basisbeurs had, kan je nagaan hoe onmogelijk dit is voor mensen die in het sociaal leenstelsel zaten.
Oh, en misschien moest ik ook een beetje ranten, de hypotheekadviseur net was niet heel positief over mijn kansen om voor mijn 50e een huis te kopen in Nederland.
Edit: Dank voor de inzichten allen, dat heeft me wel iets positiever gestemd. Spijtig (en fijn tegelijk) dat ik niet de enige in dit schuitje ben, maar vooral fijn om te weten dat er genoeg mensen ook weer uit zijn gekomen. Dus nogmaals dankjulliewel!