Succesvolle man belandt in armoede na scheiding: “Voor de rest van zijn leven aangewezen op liefdadigheid” | Mijn Geld | hln.be
Succesvolle man belandt in armoede na scheiding: “Voor de rest van zijn leven aangewezen op liefdadigheid”
Als je een contract tekent, hou je er maar beter rekening mee dat je leven er later helemaal anders kan uitzien. Meester Joëlle Vandenbulck vertelt over een bijzondere cliënt die ze helaas niet kon helpen. “Wat eerst een haalbaar akkoord was, werd een molensteen om zijn hals. Ze heeft hem alles afgepakt.”
Vergeet de advocatenfictie op tv en de straffe verhalen: hoe gaat het er écht aan toe als je een beroep moet doen op een advocaat? Meester Joëlle Vandenbulck vertelt over cliënten en rechtszaken die haar altijd bijbleven in dertig jaar balie. Verrassende, nuttige, maar vooral erg menselijke verhalen uit de praktijk.
Het kon niet op, twintig jaar geleden. Hij verdiende rijkelijk zijn boterham en samen met zijn vrouw genoot hij in hun mooi huis: een zorgeloos en aangenaam leven. Toen hij wegging bij haar, vond hij het niet onredelijk dat ze er qua levensstijl niet op wilde achteruitgaan en ging hij akkoord met het bedrag dat haar advocaat voorstelde. Hij kon het zich immers veroorloven.
Vele jaren na de scheiding sloeg onverhoeds het noodlot toe. Door een ongeval kon de man niet langer zijn beroep uitoefenen en viel hij terug op een invaliditeitsuitkering. De maandelijkse alimentatie voor zijn ex-vrouw werd een molensteen om zijn hals.
Inmiddels is partneralimentatie beperkt in tijd en is wettelijk voorzien dat ze kan aangepast worden als de financiële mogelijkheden veranderen. Dat kon toen in zijn geval niet: de dading die zoveel jaar geleden in het kader van hun echtscheiding met onderlinge toestemming (EOT, red.) gesloten was, sloot een vermindering van het alimentatiebedrag uit.
Het vermogen van de man slonk zienderogen en toen hij achterop raakte met de maandelijkse betalingen, liet zijn ex-vrouw beslag leggen op alles wat hij bezat. Schuldeisers kunnen in principe slechts beslag leggen op een deel van jouw inkomsten, maar als het gaat om achterstallige alimentatie kunnen ze gewoon alles aanslaan. Gevolg: alles waar de man jarenlang voor gewerkt had, werd verkocht en het geld ging helemaal op aan de hoge alimentatie.
Voor hem bleef niets over en erger nog: alles wat aan schamel inkomen binnenkwam, ging meteen naar zijn ex-vrouw. Een uitzichtloze situatie, die je niemand toewenst. Ik probeerde om de ex-vrouw en haar advocaat tot redelijkheid te bewegen, te onderhandelen, maar al mijn pogingen liepen op niets uit. Hij was destijds akkoord gegaan met die dading en moest de rit maar uitzitten. Dat betekende dat hij voor de rest van zijn leven aangewezen zou zijn op liefdadigheid van instanties en van mensen die hem niet in de steek lieten. Aalmoezen eigenlijk.
Nog één keer kwam de man langs op mijn kantoor, om me te bedanken voor alles wat ik ondernomen had. Ik was ontroerd toen hij daar stond met een ruiker bloemen. Echt alles had zijn ex-vrouw hem afgepakt, behalve zijn gevoel voor stijl en zijn waardigheid.