Erkend als vluchteling in Griekenland, toch asiel aanvragen in België: waarom doen zoveel Palestijnen dat?
39.615 mensen vroegen in 2024 asiel aan in ons land. Daarmee zitten we op het hoogste niveau sinds de vluchtelingencrisis uit 2015, toen door de oorlog in Syrië België net geen 45.000 asielzoekers ontving. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) stelt vandaag haar asielstatistieken voor aan de pers, maar lichtte gisteren al zelf een tip van de sluier in de commissie Binnenlandse zaken, na een vraag van Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang).
Wat opvalt is de forse stijging van het aantal dossiers van Palestijnen (+74 procent). Met 5.692 asielzoekers staat Palestina op plaats één van de herkomstlanden, net voor Syrië en ver voor Afghanistan. “Geen enkele andere EU-lidstaat ontving in 2024 zoveel aanvragen van Palestijnen als ons land”, bevestigt Olivier Brasseur van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS). Het afgelopen jaar hebben we Griekenland voorbijgestoken.
De overgrote meerderheid onder hen is afkomstig uit Gaza, waar Israël nu al meer dan een jaar een bloedige oorlog uitvecht. Hoe ze tot in België geraken? Hoewel de grenzen er potdicht zijn, bieden smokkelaars tegen grof geld een uitweg. Maar veel Palestijnen hebben hun thuisland wellicht al langer verlaten. Ze vormen al jaren een belangrijke groep onder asielzoekers in de EU.